RESTAURACJA SAGAYA, GINZA, TOKIO

ginza

To stara prawda, że jemy najpierw oczami. Wzięli sobie ją do serca właściciele restauracji „Sagaya” w modnej dzielnicy Tokio, Ginza. We współpracy z TeamLab przekształcili oni przestrzeń lokalu w multisensoryczne miejsce, zapewniające klientom niezwykłe doznania kulinarne. Przy pomocy projektorów i cyfrowych czujników reagujących na ruch stworzyli na blacie stołu zachwycające, surrealistyczne światy.

Kiedy podana zostanie potrawa, świat zawarty w naczyniu rozpuszcza się, rozlewając na powierzchni mebla i do otaczającej przestrzeni. Światy wyzwolone z każdego naczynia łączą się w przestrzeni zewnętrznej, tworząc nową rzeczywistość. Na przykład ptak wydostający się z jednego naczynia może opierać się na gałęzi drzewa wypuszczonego z innego. Pnącza wyrosnące z każdego talerza nie są identyczne; ich wielkości i kształty mają wpływ na sfery wykreowane przez inne potrawy na stole. Iluzje wizualne uwolnione od naczyń wpływają na siebie nawzajem, reagują na działania odwiedzających i łączą się, tworząc jeden ciągły, lecz stale zmieniający się wszechświat.

Sagaya przyjmuje rezerwacje do końca kwietnia, lecz musicie pośpieszyć się, gdyż przy tym bajecznym stole jest tylko osiem miejsc.

źródło: www.teamlab.art

Dodaj komentarz